ponedeljek, 08. februar 2010

Čovječe, pa ti jedeš ugljen!

Je bil komentar na prvi ogled kolerabe v refošku. Zato najprej sledi najnovejši recept z gažonskega kulinaričnega templja "Moja mala Koreja"...

KOLERABA V REFOŠKU

Da ne bo pomote - gre izrecno za kolerabo V refošku in ne Z refoškom.
koleraba
začimbe - po okusu
refošk
oljčno olje
Kolerabo narežemo na debelejše kose in jo mariniramo v refošku vsaj 1 dan. Začinimo čisto po svojem okusu: v refošk lahko narežemo česen ali čebulo, solimo in popramo, dodamo sojino omako, pekoče feferone... Po 1 dnevu vsebino prelijemo v kozico in dodamo dve žlici oljčnega olja. Kuhamo, dokler refošk ne izhlapi in se začne koleraba pražiti na olju.


Pred nekaj dnevi sem se na otvoritvi fotografske razstave namenoma obregnil ob mladeniča in ga vprašal, če mu je že uspelo se sprehodit skozi zid. Prvi pogled, ki sem ga dobil, je bil popolno presenečenje, a že naslednji hip je bil jezen. Debate nisva nadaljevala, se je pa gotovo spomnil neke druge fotografske razstave, na kateri je imel to nesrečo, da sva sedela pri istem omizju. Takrat je alkoholno modroval o neobstoju vsega, sklicujoč se na kvazi znanstvene teorije o valovanju, enačaju med energijo in materijo in na ogromen prazen medatomski prostor. Revček ni vedel, da sem bil takrat na veliko višjem nivoju kot on, alkoholnem seveda. Ko sem iz njega izvlekel potrditev, da je zid okoli dvorišča le valovanje in iluzija, naša telesa pa tudi, sem ga povabil, naj se sprehodi skozi zid in tako potrdi svoje hipoteze. Zapletlo se je že tu, saj je vztrajal, da to niso hipoteze ampak dokazane teorije. Začuda sem popustil, sprehod skozi zid pa sem še vedno zahteval. Samo pomilovalno me je pogledal, odkimal z glavo in zamomljal, da itak ne razumem nič.
Budizem pravi, da vse obstaja. Pravzaprav, ni čisto tako. V nasprotju z modernimi duhovnostmi, ki zanikajo obstoj vsega in trdijo, da obstaja le "jaz", budizem zanika ravno obstoj tega "jaza" in neke nesmrtne duše. Poleg našega sveta oz vesolja, kot ga poznamo, obstaja kar nekaj nivojev obstoja. Prvi štirje so nivoji trpljenja, vendar ne v smislu večnega pekla iz judaistično krščanske tradicije. Potem imamo sedem nivojev sreče (mednje sodi naš nivo obstoja), nato šestnajst Brahmanskih nivojev in končno še štiri popolnoma nematerialne nivoje oziroma Arupaloka. Nikjer ne zanika obstoja materije v tem našem svetu. Trdi sicer podobno kot moj nesrečni prijatelj, da je materija sestavljena iz energije, lastnosti in odnosov, ki so v konstantnem gibanju in mešanju, nikjer pa ne zanika obstoja. Zen mojster Seung Sahn sunim je v trenutku razsvetljenja dojel osnovno resnico: Stvari so točno takšne, kot so. Nek drug zen mojster, čigar imena se trenutno ne spomnim, je to povedal bolj duhovito: Mi lahko imamo različne percepcije in različne predstave o neki stvari, vendar to stvar prav malo briga, kako jo mi dojemamo in bo, ne glede na ves naš trud, ostala točno takšna, kot je.

1 komentar:

STATISTIKA