petek, 14. maj 2010

된 장

Tukaj se počasi množimo.
Casper je prišel iz Nizozemske.

Zarina iz Malezije.

Min Yeong pa iz Incheona.

In še mamica s svojim zakladom.

Danes sva z nono delala 된 장 oziroma pasto iz rumene soje. No, ne ravno delala, samo en korak v postopku, ki se je začel že pred par meseci, ko so sojina zrna skuhali in sprešali v zidake (메 주), in jih obložene z riževo slamo pustili na soncu, da se je lahko začel proces fermentacije.

Po treh mesecih se "zidake" zloži v glinene vrče in zalije s slanico, kjer ostanejo še lep čas.
In tu sva danes nastopila z nono. Odcejeno sojo sva zložila v velik lavor, slanica pa je šla v prekuhavanje. Brez mletih pekočih feferonov seveda ne gre.

Sojo se nato dobro dobro premeša in premečka.

Nona je proces budno spremljala in mi vsake toliko oparila roke z vrelo slanico, dokler pasta ni dobila prave konsistence.

Na moje veliko presenečenje mi je v maso nasula še razkuhan ječmen.

Mešaj, mešaj, se mi je že mešalo na žgočem soncu (morilsko nasprotje v primerjavi z jutranjim ostrim mrazom), na koncu pa je nona le bila zadovoljna in masa je romala nazaj v vrč, iz katerega je prišla (seveda sem ga prej moral dobro oprat).

Na koncu smo si oblizali prste, jaz rokavice, njammi, močen okus, močen morski priokus, seveda peče. In kdaj bo to pripravno za jest? Čez dva ali tri mesece, rabi še sonca. Povešen nos. Ah ne, ne, uporabi se lahko že danes, ampak čez nekaj mesecev bo najboljše! Nos ni več povešen. Zadevo je še potresla z grobo mleto soljo in zaprla.


Kaj pa preostanek slanice? Aha, zato sem moral prinest še en glinen vrč - vanj gre prekuhana slanica, ki bo drugo leto dobila laskavi naziv 조선간장 ali korejska sojina omaka.

Ah, prekrasen pogled na korejsko dvorišče:

Kaj je v ostalih vrčih? Dajte mi verjet, nočete vedet. Res nočete.

1 komentar:

  1. oh, super!!! Ko se vrneš, če boš želel ponoviti, ti pridem takoj pomagat! :))

    ahm, mene pa zelo zelo zanima, kaj je v ostalih posodah... res... če je za jest, sem jaz takoj zraven :P

    uživaj še naprej!
    Nina

    OdgovoriIzbriši

STATISTIKA