sreda, 19. maj 2010

Dokončna prerokba in gobarjenje

Slabe novice za dekleta, gospodične, gospe in vse, kar je ženskega spola in stremi k stanju Bude. Iz te moke ne bo kruha, kaj šele potice, vsaj še nekaj naslednjih inkarnacij ne.
Bodhisatva, ki je "pred kratkim" postal Buda Gotama Shakyamuni, je potreboval za dosego tega cilja 300 000 svetovnih ciklusov (Mahā kappa), ločenih z 20 neskončnimi obdobji (Asankheyya). En svetovni ciklus je obdobje med nastankom in koncem sveta. Njegova Dhamma, učenje, pa bo trajala borih 5000 let, od katerih je polovica že mimo. No, ta Bodhisatva, ki je skozi številne inkarnacije hlepel postati Buda (med ostalim pa vmes ubil svojega brata zaradi dediščine in gotovo počel še marsikaj drugega, kar si niso upali zapisat, da je bil inkarniran kot žival in demon) je tako 100 000 ciklusov preživel v obdobju Mano-Panidhana Kāla ali obdobju duhovne želje, 100 000 v Vaci-Panidhana Kāla (ubesedene želje) in še 100 000 v Kaya-Panidhana Kāla (obdobje aktivnosti). V slednjem je Bodhisatva s strani 24 Bud tega obdobja prejel dokončno prerokbo, da bo nekega dne tudi sam postal Buda. V vseh svojih inkarnacijah je Bodhisatva, kasnejši Buda Gotama Shakyamuni, srečal več kot 125 000 Bud (zaradi nepopolne literature ne morem podat natančnejšega števila).

Lepo in prav (dolgočasno tudi), kaj pa uvodna seskistična opazka? Osnovni pogoj za prejet dokončno prerokbo od Bude je, da si moški. Preostane vam samo čakanje naslednje inkarnacije v upanju na rojstvo kot moški... in prihod naslednjega Bude, to bo Buda Metteya čez nekaj deset miljonov let. Ja, pogoj za dokončno prerokbo je itak srečanje z Budo.
Rattana, ne boš še Buda... le kdo pa rabi Budo ob takem nasmehu!!!

Potok na drugi strani hriba ima prijetno zatočišče za kontemplacijo vode.

Za pomiritev poskrbijo še odpadli cvetni listi.

In v bližini potoka sem se včeraj nagobaril in domov prinesel nekaj več kot dva kilograma gob. Nisem tak poznavalec, da bi kar tako nabiral korejske gobe. Imam pa dovolj dober spomin, da vem, kje smo jih nabirali lani in kako izgledajo.


Ker pa preveč ljudi pozna moje gobarske sposobnosti, ne bom nadaljeval s hvalisanjem. Tehnično gledano sem te gobe rabutal. Ker so gojene.

Hlode navrtajo in v luknje potisnejo bete gob, ki potem veselo rastejo in se jih nabira od pomladi do jeseni, ko jih je največ.

Končni produkt je na koncu zgledal takole (z istrskim olivnim oljem)

Ni komentarjev:

Objavite komentar

STATISTIKA