petek, 13. marec 2009

Prehlad in prvi dan šole

Prehlajen nisem jaz, prehladila se je In. Mali hudiček pa ne da bi začel bolj skrbet, kje pa, lepi rožnati pulovrček je danes zamenjala za še tanjšo majčko, da me še bolj mrazi, ko jo pogledam. Da ne bi šla v šolo? Kje pa... Zagotovo pa obožuje ramyon!



Seveda je pri oblačenju ni niti najmanj motilo, da smo se danes zbudili v tako jutro:

Sicer pa sem imel danes prvi dan šole.
Praktičen nasvet za šolstvo: na korejskih šolah ni čistilk. Ne samo, da država s tem nekaj prihrani, najbrž tudi učenci ne svinjajo tako kot pri nas, saj morajo sami čistiti šolske prostore, Vključno z WCji in jedilnico.
No, jaz, pouk angleščine - v razredu s celo 4 učenci... sanjsko! Žal ne bi mogel tega reči o njih znanju angleštine. Daleč od tega, da bi krivil njihovo učiteljico, sem skoraj prepričan, da gre tukaj za sistemsko napako, podobno kot pri nas slavni "drugi jezik okolja", ki že dolgo ni noben drugi jezik okolja, ampak je večini učencev kar tuj jezik, ampak gorje da bi se posluževali didaktičnih metod za tuj jezik... Da pa nekateri korejski dijaki in študenti znajo angleštino bolje, poskrbijo starši s privatnimi jezikovnimi šolami; do kod seže ta obsedenost pa pove podatek, da so nekateri pripravljeni plačati 150.000 wonov za kirurški poseg, s akterim se prereže frenulum; s tem naj bi omogočili večjo premičnost jezika in izgovorjavo določenih zvokov, ki so korejski fonologiji tuji. Da ta operacija kakorkoli pomaga, pa ni nikakršnih dokazov. Fenulum gor ali dol, He In prav lepo izgovori "F", "Ž" in "Z", za razliko med"R" in "L" ji pa je zaenkrat še čisto vseeno.
Ampak vseeno si je zvečer zaradi truda prislužila masažo, ki jo je seveda takoj vrnila...

Ni komentarjev:

Objavite komentar

STATISTIKA